Бережи українське – носи вишиванку!

Щороку в третій четвер травня  відзначають Міжнародний день вишиванки. Це особливе свято, адже для кожного з нас вишита сорочка, вишивка – це щось сокровенне та рідне. Традиційним це свято є і для нашого університету. 16 травня викладачі, студенти, співробітники університету долучилися до своєрідного флешмобу «Одягни вишиванку!».

Ми поспілкувалися з викладачами і працівниками нашого університету та дізналися, що на їхню думку символізує українська вишиванка.

Сергій Копилов, ректор університету:

«Вишиванка – це не просто одяг, це символ української ідентичності. У вишитій сорочці відображено духовне багатство нашого народу, його історія, традиції. Це – національний оберіг, символ, який єднає українців і презентує Україну у світі. Ми горді тим, що з кожним роком до  цього свята долучається все більше студентів та співробітників університету. Молодь має зберегти та передати у спадок символічну українську вишиванку».

Володимир Дубінський, перший проректор:

«Вишиванка – це ознака української нації, традиції та культури. Вона є символом українського поступу та розвитку. Саме у вишиванці відображаються споконвічні культурні традиції та звичаї українського народу».

Василь Кобильник, проректор з науково-методичної роботи:

«Вишиванка – це насамперед генетичний код української нації. У ній відображена Україна, споконвічні родинні традиції. Українська вишиванка – це дзеркало національної культури, звичаїв і традицій».

Наталія Коваленко, вчений секретар університету, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови:

«Вишиванка – це символ рідної батьківської хати, це – Україна в серці. Це те, без чого важко уявити українську культуру, побут, історію. Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції. Ми пишаємося тим, що українська вишиванка, маючи вікову історію, не втратила своєї популярності».

Олег Рарицький, завідувач кафедри української літератури та компаративістики:

«Для мене вишиванка – це простір українського існування».

Тетяна Білецька, керівник наукового відділу:

«Для мене День вишиванки – це ще одна можливість продемонструвати світові та в першу чергу кожному з нас наше бажання зберегти традиції, примножити їх та передати наступним поколінням».

Людмила Горчак, керівник відділу навчально-виховної роботи та гуманітарної освіти:

«Вишиванка – це те, що єднає українців. Весь світ упізнає Україну за символічними,витонченими вишиванками. Саме у вишиванці закодована наша національна ідентичність, багатство предків, специфічне українське сприйняття та розуміння світу. Це своєрідний зв’язок поколінь».

Тетяна Сторчова, кандидат педагогічних наук, керівник міжнародного відділу:

«Традиційно вишиванку вважають генетичним кодом української нації, проте особисто для мене – це символ материнської любові та ласки. Якщо вишиванка вишита мамою для своєї дитини, то це є найсильніший оберіг».

Анатолій Глушковецький, кандидат історичних наук, декан історичного факультету

«Вишиванка це символ праці, краси та національної ідентичності, оберіг української душі, зразок чистоти помислів. Вона направляє нас на вірний життєвий шлях. Вишиванка завжди була, є і буде українською національною святинею».

Тетяна Сулятицька, кандидат філософських наук, заступник декана історичного факультету з науково-методичної роботи:

«Вишиванка для мене – це стан душі».

Валерій Щегельський, кандидат філологічних наук, завідувач наукової лабораторії етнології:

«Українська вишиванка – це наша національна святиня та оберіг. Вишита сорочка символізує зв’язок поколінь та багатовікову історію роду».

Ірина Паур, кандидат історичних наук, завідувач музею історії університету:

«Для мене вишиванка – це частина національної культури, української традиції, це історія, родинний оберіг та сімейна реліквія. Мені здається, що вишиванку потрібно одягати лише в особливі святкові дні».

Отже, шануймо та бережімо нашу багатовікову культуру, адже в ній – наша сила, наша мужність і наше майбутнє!

Максим Сльозкін, Людмила Горчак