Єдиний, хто не втомлюється, – час. А ми живі, нам треба поспішати…

9 березня своє 90-річчя святкує геніальна українська письменниця Ліна Костенко. Лауреат Шевченківської премії, поетеса-шістдесятниця, почесний професор Києво-Могилянської академії свого часу відмовилася від звання Героя України, але в різних рейтингах відомих людей країни зазвичай посідає одне з чільних місць.

Ліна Василівна Костенко народилася 19 березня 1930 року в м. Ржищеві на Київщині. Вже під час навчання в школі вона почала відвідувати літературну студію при журналі “Дніпро”, який редагував Андрій Малишко. Свої перші вірші  написала в 16 років.

1957 році Ліна Костенко видала дебютну збірку поезій “Проміння землі”. Друга збірка “Вітрила” вийшла друком в 1958 році, за нею – збірка “Мандрівки серця” (1961 р.). Поетесі одразу вдалося завоювати любов українців, але не всім подобалася її творча діяльність. “Зоряний інтеграл” 1962 року заборонила до друку цензура, й відтоді ім’я Ліни Костенко зникло на 15 років. Увесь цей час поетеса писала “в шухляду” та стала однією з ключових фігур покоління українських шістдесятників.

Лише у 1977 році поетеса нарешті змогла знову «повернутися» до читачів.  Тоді було опубліковано збірку її віршів “Над берегами вічної ріки”, а 1979-го – історичний роман у віршах “Маруся Чурай”, який чекав свого виходу 6 років. За нього поетеса отримала Державну премію імені Тараса Шевченка.

Після написання книги “Інкрустації” (1994 р.) та “Берестачка” (1999 р.) Ліна Костенко знову “взяла паузу”. На 10 років вона вже за власним бажанням зникла з публічного простору України. Поетеса відмовилася від звання Героя України, а до громадського життя на деякий час повернулася лише під час Помаранчевої революції.

А от літературне “повернення” Ліни Костенко відбулося 2010 року: письменниця опублікувала свій перший прозовий твір “Записки українського самашедшого”, що викликав великий ажіотаж у літературно-мистецькому житті України. 2011 року світ побачила поетична збірка Ліни Костенко “Річка Геракліта”, до якої ввійшли раніше написані вірші та 50 нових поезій. 2012 року у видавництві «А-ба-ба-га-ла-ма-га» вийшла друком поетична збірка Костенко «Триста поезій. Вибране». 2019 року було опубліковано збірку дитячих віршів “Бузиновий цар” Ліни Костенко, вперше надрукували шрифтом Брайля.

Анжела Хан, директор студентського клубу