Пам’ять про загиблих героїв Небесної Сотні завжди в наших серцях

20 лютого згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» в Україні щорічно відзначають День пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Саме цими днями  під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого апогею…

20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Євромайдану. Як відомо, революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану. Життя невинних людей, котрим була неабияк важлива доля українців та України загалом .

21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Того дня  на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною Сотнею», а під час прощання із загиблими лунала пісня «Плине кача…», яка стала українським народним реквіємом.

Сумний список Небесної Сотні розпочато 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану – Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже нараховувалось 9 загиблих. З 18 до 21 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 84 герої, після 21 лютого – ще 18.

Крім українців, жертвами  стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні. 104-ом Героям Небесної Сотні Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України, а троє іноземців (громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані) посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Сьогодні в багатьох містах України проводять меморіальні заходи, присвячені пам’яті загиблих героїв.

Українці завжди мають пам’ятати, що Герої Небесної Сотні віддали своє життя за можливість України крокувати вперед і бути європейською країною. А це найвища цінність. Тому потрібно зробити все для того, щоб ця висока ціна була заплачена не дарма!

Ми – Єдина країна! Ми всі прагнемо одного – миру, спокою, міцної і квітучої держави та чистого неба над головою.

Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв Небесної Сотні в наших серцях. Пошануємо хвилиною мовчання всіх, хто поклав життя за долю, за волю, за незалежність і свободу нашої з вами єдиної України! Герої не вмирають, поки живе пам’ять про них!

Андріана Веркаш, голова студентського самоврядування 

історичного факультету