Як розпізнати та допомогти людині, яка розмірковує про самогубстов?

У сучасному світі самогубство є однією з найбільш актуальних психологічних і соціальних проблем. Науковці до цього часу не мають точної відповіді на запитання, що саме змушує людей вкорочувати життя та як цьому можна ефективно запобігати.

Безліч чинників, з якими стикається людина у повсякденному житті, в певний момент можуть штовхнути її на злочин проти самої себе. Багато самогубств відбуваються імпульсивно в моменти кризи, коли стає важко впоратись з життєвими негараздами, – фінансовими проблемами, завершенням стосунків чи важкими хворобами. В зоні ризику знаходяться також люди, які мають алкогольну чи наркозалежність.

Крім того, люди, які стали свідками конфліктів чи катастроф, пережили насильство або втрату близької людини – дуже повʼязані з деструктивною поведінкою. Показники самогубств також є високими серед уразливих груп, які зазнають дискримінації. Попередження самогубства полягає не тільки в піклуванні та участі друзів, а і в здатності розпізнавати ознаки суїцидальних намірів. Людина здійснює самогубство в тому разі, якщо життя не задовольняє її таким, яке воно є.

Отже, першим кроком психологічної допомоги людині має стати переконання її у тому, що життя можна та потрібно змінити на краще. Допомога полягатиме якраз у тому, щоб знайти разом із людиною шляхи, методи, способи та засоби, за допомогою яких можна досягти цих змін.

Варто знати про ознаки суїцидальних намірів:

  1. Попередня спроба самогубства: у багатьох людей, котрі закінчують життя самогубством, була спроба суїциду раніше.
  2. Усні погрози: деякі суїциданти досить чітко говорять про свої наміри. Існують прямі твердження: «Я не можу цього витримати», «Я не хочу більше жити», «Я хочу покінчити з собою». Часто вислови можуть бути замасковані: «Я не хочу створювати вам проблеми», «Скоро, дуже скоро цей біль буде позаду», «Вони дуже скоро пожалкують, коли я їх залишу» і т. ін. Всі погрози повинні сприйматися серйозно.
  3. Зміна в поведінці: наприклад, активні люди можуть стати замкнутими та заглибитись у себе, а нерішучі – здійснювати надзвичайно ризиковані вчинки. Сюди відносяться і незвичні покупки: людина може прагнути купити зброю, мотузку та інші речі, асоційовані з суїцидом.
  4. Різного роду залежності: токсикоманія, наркоманія, алкоголізм, ігроманія тощо.
  5. Відмова від майна: той, хто вирішив здійснити самогубство, може роздавати власні речі.
  6. Ознаки депресії: зміни у вживанні їжі, порушення сну, тривожність, неврівноваженість, втрата інтересу до діяльності.
  7. Проблеми в університеті: пропуски занять, емоційні вибухи чи інша поведінка, не властива даному студенту.
  8. Теми смерті: бажання закінчити своє життя може проявлятися у малюнках, поезії, записах у щоденнику і т. п.
  9. Раптові (неочікувані) стани ейфорії: людина має щасливий вигляд після тривалого депресивного стану. Це означає, що вона відчуває полегшення від остаточно прийнятого рішення про скоєння самогубства.
  10. Інші ознаки: часті інциденти, скарги на фізичний стан організму, агресивність, неадекватна поведінка з метою привернення уваги або досить тривале переживання горя після втрати близького.

Помітивши якусь із ознак (або їх комплекс), не варто її ігнорувати, адже це означатиме втрату дорогоцінного часу, по завершенні якого, добре підготувавшись, людина здійснить свій задум. Як показує психологічна практика, люди, які мали суїцидальну спробу та отримали потім психологічну допомогу, глибоко розкаюються у вчиненому та, як ніхто інший, прагнуть прожити своє життя до кінця.

ЗАПОБІГТИ САМОГУБСТВУ: КУДИ ЗВЕРНУТИСЬ ЗА ДОПОМОГОЮ?

Якщо ви помітили, що ваші близькі чи знайомі відчувають надмірну тривожність, депресію, зневірені чи відчувають за щось провину – неодмінно поговоріть з ними! Дізнайтесь якомога більше деталей про їх стан та запропонуйте допомогу. Найкраще рішення – звернутись до фахівця. Він може допомогти зрозуміти суть проблеми і зорієнтувати, як діяти далі.

Соціально-психологічна служба університету, а також локальні гарячі лінії допомоги в Україні, зможуть допомогти справлятися з емоційними проблемами.

Соціально-психологічна служба університету:

Психолог, к. психол.н.

Логвіна Оксана Анатоліївна

Тел. 0964273556

 

Психолог, к. психол.н.

Данчук Юлія Петрівна

Тел. 0676026858

Національна, професійна лінія з питань профілактики самогубств та підтримки психічного здоров’я «Lifeline Ukraine».

Тел. 73-33 (Працює 24 години на день, 7 днів на тиждень)

«Лiнiя допомоги» Тел.  (067) 975 76 76, (066) 975 76 76,  (093) 975 76 76

Соціально-психологічна служба університету