Зустріч із Героєм України

12 грудня 2019 року в конференцзалі Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка відбулася зустріч із Героєм України Володимиром Жемчуговим у рамках Всеукраїнського освітнього проєкту «Бранці Кремля».

Захід зорганізовано за підтримки Міністерства інформаційної політики України, Кам’янець-Подільської міської ради та відділу виховної роботи та гуманітарної освіти Університету Огієнка. Модератором заходу стала Олена Жемчугова.

Під час своєї доповіді Володимир розповів про те, яким чином він протидіяв російському агресорові, про організацію партизанського руху опору на тимчасово окупованій території, інші аспекти російсько-української війни. Зворушливим моментом зустрічі була розповідь Жемчугова про цькування з боку Ґрехема Філіпса, російського пропагандиста британського походження, котрий знімав Володимира на відео в день повернення додому.

«Я ніколи не вмикаю “героя“. Так, у мене є це звання, я отримав його гідно, у боротьбі за кордони держави, за мир в українських домівках. Я вважаю себе простою людиною, відкритою для всіх».

Наприкінці зустрічі Володимир презентував для студентів університету літературу, видану за підтримки Міністерства інформаційної політики України.

Довідка: Володимир Жемчугов народився в місті Красний Луч Луганської області, український партизан, учасник російсько-української війни. В період з грудня 2014 року по вересень 2015 року провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об’єктів ворога та особового складу окупаційних військ. У вересні 2015 року, під час виконання чергового бойового завдання, при спробі захоплення противником отримав важкі поранення, з якими й потрапив у полон. Спочатку утримувався у шпиталі в Луганську, з травня 2016 року був ув’язнений у Луганському СІЗО, де піддавався допитам контррозвідувальних органів проросійських бойовиків.

Попри все це Володимир залишився патріотом своїй держави, за що в 2017 році був нагороджений званням Героя України.

Анна Омелянчук,
фото – Максим Сльозкін, Юлія Трохіна