Коронавірус: що потрібно знати?

Найбільш обговорюваною темою в Україні та світі є питання про розповсюдження захворювання, яке викликано коронавірусом Covid-19, вперше зафіксованого в китайському місті Ухань. Пропонуємо Вам інформаційні матеріали, які дадуть відповідь на окремі запитання.

Що таке коронавірус? Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання різного ступеня тяжкості: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.

Захворювання, яке викликав новий коронавірус, називається COVID-19.

Наскільки захворювання, викликане новим коронавірусом, небезпечне?

20% від усіх випадків захворювань, викликаних новою коронавірусною інфекцією, є важкими і лише близько 3% потребують реанімаційних заходів. Така допомога в Україні може бути надана у відділеннях інтенсивної терапії.

Скільки триває інкубаційний період захворювання, викликаного новим коронавірусом?

Інкубаційний період – це період часу між зараженням і появою клінічних симптомів хвороби. За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, термін спостереження за особами, які контактували з пацієнтами із підтвердженою інфекцією, становить 14 днів.

Чи готова Україна до лікування захворювань, викликаних коронавірусом?

За інформацією Кабінету Міністрів України, медична система нашої країни готова реагувати на можливі випадки COVID-19 та надавати кваліфіковану медичну допомогу. В Україні є близько  12 тисяч місць в інфекційних стаціонарах, близько 2-х тисяч лікарів-інфекціоністів та 5-ти тисяч медичного персоналу, наявні інфекційні бокси, налагоджена система діагностування захворювання.

Чи достатня кількість інфекційних боксів, якщо почнуться масові випадки фіксації COVID-19?

Інфекційні бокси використовують лише на початкових стадіях розвитку спалаху епідемії, надалі – ліжка інфекційного стаціонару, а також перепрофільовують  інші заклади охорони здоров’я.

Чи є ліки від захворювання, викликаного новим коронавірусом?

Наразі рекомендованих лікарських засобів, призначених для профілактики чи лікування інфекції, не існує. Пацієнтам надають симптоматичне лікування.

Чи достатньо в Україні захисних костюмів на випадок спалаху захворювання?

За інформацією Кабінету Міністрів України, в країні є достатня кількість засобів індивідуального захисту. Медична маска допомагає обмежити поширення вірусу в разі хвороби. Важливо дотримуватися гігієни рук та органів дихання, а також уникати тісних контактів з людьми, що мають симптоми захворювання.

Чи є в Україні тест-система для виявлення нового коронавірусу?

В Україні наявні тест-системи для виявлення нового коронавірусу. Тест-система та реагенти розраховані на обстеження 960 осіб. Лабораторному діагностуванню підлягають лише випадки, які чітко відповідають критеріям ВООЗ.

Як передається захворювання?

Наразі відомо, що COVID-19 передається краплинним і контактним шляхами.

Вірус не циркулює в повітрі, а передається від людини до людини. Він не здатний переміщатись на значну відстань, а є лише в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки, це фактор переривання епідемічного ланцюга! Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5 м.

Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальних шляхів хворої чи інфікованої людини.

Чи можна заразитись від тварин?

Наразі немає підтверджень, що домашні тварини, наприклад, собаки або коти, можуть бути переносниками нового коронавірусу. Проте після контакту з домашніми тваринами рекомендовано мити руки водою з милом. Це захист від низки поширених бактерій (кишкова паличка та сальмонела), якими людина може заразитися від домашніх тварин.

Чи передається вірус через фрукти?

Фрукти – непридатне середовище для тривалого виживання вірусу. Відсутнє підтвердження про передачу вірусу через фрукти,але: фрукти необхідно ретельно мити!

Скільки вірус живе на поверхнях?

Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов (тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища тощо). Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.

Чи безпечно отримувати посилки з країн, де зареєстровано випадки захворювань, спричинених новою коронавірусною інфекцією?

Так, безпечно. Неможливо заразитися COVID-19 через посилку. ВООЗ не рекомендує жодних обмежень щодо торгівлі та переміщення товарів із Китаю. Доставка поштових відправлень із Китаю та в Китай здійснюється у штатному режимі.

ПОРАДА: не панікуйте, а здійснюйте елементарні профілактичні заходи (миття рук, провітрювання приміщення, вологе прибирання).

ЗАПАМЯТАЙТЕ: Здоровий спосіб життя та профілактика захворювання – Ваш захист від COVID-19!

Підготовлено за матеріалами електронного ресурсу Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я України.

Людмила Горчак, керівник відділу навчально-виховної роботи і гуманітарної освіти