“Думка студентів має силу!”

Здобувачі вищої освіти Камʼянець-Подільського університету імені Івана ОгієнкаШВЕЦЬ Анна та КОВАЛЬСЬКА Анастасія взяли участь у першій зустрічі Міністерства освіти і науки України з представниками органів студентського самоврядування, яка відбулася 04 квітня 2024 року у м. Києві, де були залучені представники різних сфер освіти. Поряд з розглядом питань щодо реорганізації вищих навчальних закладів та реформ у вищій освіті, головною метою зустрічі було здійснення обговорення та спільного пошуку рішень з усіма учасниками освітнього процесу. Цей діалог виявився ключовим аспектом у процесі трансформації вищої освіти, яку ініціює та втілює в життя Міністерство освіти і науки. Взаємодія між представниками урядових органів, навчальних закладів та студентської громадськості сприяла розробці комплексного підходу до вирішення важливих питань у сфері освіти та формуванню майбутньої стратегії розвитку цієї галузі.

 Зустріч була проведена за участю Заступника міністра освіти і науки Михайла ВИННИЦЬКОГО та голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія БАБАКА у приміщенні Міністерства. Участь у заході взяли представники вищих навчальних закладів з усієї країни, щоб обговорити широкий спектр питань, пов’язаних з реформуванням освітньої системи. Серед учасників були студенти різних спеціальностей та рівнів навчання, які висловлювали свої погляди та ідеї щодо покращення якості освіти. Захід відбувся за ініціативи Незалежного національного студентського союзу України – Українська асоціація студентів – UAS.

На зустрічі основними темами обговорення стали:

  • Модернізація мережі закладів вищої освіти, права та можливості студентів у зв’язку з цими змінами, критерії об’єднання університетів та їхня автономія, а також перерозподіл бюджету під час цього процесу.
  • Освітні траєкторії та самостійність студентів; можливість перетину кордону для навчання у програмах академічної мобільності.
  • Нова система грантів та державне фінансування.Інклюзивна освіта.Фінансування гуртожитків та виплата стипендій для студентів.

На зустрічі відбувся продуктивний обмін думками та ідеями серед всіх учасників, що відображалося у конструктивному діалозі. Результати цієї зустрічі будуть важливим кроком у формуванні стратегії розвитку вищої освіти в Україні. Вони відобразять широкий спектр поглядів та підходів до реформування освітньої системи, підкресливши важливість студентського голосу в цьому процесі. Це також відображатиме визнання того, що студенти відіграють ключову роль у формуванні майбутнього суспільства і їхні ідеї та думки мають значення в розробці стратегій та політик.